Administrer brukergrupper
From LimeSurvey Manual
Generelt
Funksjonen Brukergrupper ble lagt til slik at administrasjonsbrukere kan plasseres i egne grupper. Dette alternativet har imidlertid begrenset funksjonalitet for øyeblikket. Det er ingen reelle rettigheter knyttet til en gruppe. Grupper fungerer mer som en makro eller en tekstbasert bekvemmelighet for å arbeide med grupper av administrasjonsbrukere.
Administrasjon av brukergrupper
Hvis du klikker på knappen Opprett/rediger brukergrupper i dialogen Konfigurering, kommer du til administrasjonssiden for brukergrupper.


Opprett brukergrupper
For å legge til en brukergruppe klikker du på knappen Legg til ny brukergruppe øverst til venstre i vinduet. Skriv inn navn og beskrivelse for brukergruppen og klikk på Lagre:

Nå kan du legge til brukere i den nyopprettede brukergruppen ved å velge ønsket bruker fra nedtrekksmenyen og klikke på knappen Legg til bruker.


Klikk på Lukk (øverst til høyre i vinduet) for å gå tilbake til listen over brukergrupper. Du ser nå den nylig opprettede gruppen i listen. Følgende detaljer vises i tabellen:

- ID : Viser en unik ID som automatisk tildeles hver brukergruppe.
- Navn : Navnet på brukergruppen.
- Beskrivelse : Beskrivelsen av brukergruppen.
- Eier : Eieren/oppretteren av brukergruppen. Eieren kan ikke endres. Hvis det er nødvendig, må du slette gruppen og opprette en ny.
- Medlemmer : Viser antall medlemmer i brukergruppen;
- Handling : Den siste kolonnen viser et sett med handlinger som er tilgjengelige for hver brukergruppe i listen over brukergrupper. Følgende handlinger for brukergrupper er vist nedenfor: vis brukere, rediger brukergruppe, e-post til brukergruppe og slett brukergruppe.
Vis medlemmer i brukergruppen
Hvis du klikker på den grønne tabellen, vises en mer detaljert oversikt over medlemmene i brukergruppen.
Rediger brukergruppe
Ved å klikke på den grønne pennen kan du redigere navnet og beskrivelsen til den aktuelle brukergruppen.
E-post til brukergruppe
Det grønne e-postsymbolet lar gruppeadministratoren sende e-post til alle medlemmene i brukergruppen. Funksjonaliteten omfatter:
- Send meg en kopi: Hvis den er avmerket, sendes en e-post til eieren av brukergruppen/den som opprettet brukergruppen.
- Emne: Skriv inn ønsket emne for e-posten.
- Melding: Skriv inn meldingen du ønsker å sende til medlemmene i brukergruppen.

Klikk deretter på knappen Send under tekstfeltet Melding.
Slett brukergruppe
For å slette en brukergruppe klikker du på den røde søppelkassen på linjen til brukergruppen du ønsker å slette, og trykker OK.
Gi rettigheter for undersøkelser til en brukergruppe
En brukergruppe kan brukes til å gi spesifikke rettigheter for undersøkelsen, som å redigere spørsmålene, aktivere undersøkelsen og/eller vise svarene, blant annet. Å legge til en brukergruppe fungerer som en makrofunksjon som ganske enkelt legger til alle nåværende medlemmer av brukergruppen med de samme rettighetene samtidig i undersøkelsen.
For å endre rettighetene for undersøkelsen, gå til menyen Innstillinger i undersøkelsen din. Klikk på Rettigheter/tilganger og velg brukergruppen som skal få rettigheter i undersøkelsen:


Velg i neste trinn rettighetene du vil tildele medlemmene av denne brukergruppen. Ikke glem å klikke på den doble høyrepilen for å få en utvidet visning av rettighetsmatrisen.

Når du er ferdig med å redigere rettighetene i undersøkelsen, klikker du på knappen Lagre øverst til høyre på skjermen. Noen eksempler finnes nedenfor for å gi deg en bedre forståelse av rettighetssystemet for undersøkelser i LimeSurvey.
Ting du bør være oppmerksom på
Noen begrensninger ved brukergruppefunksjonen er beskrevet nedenfor:
- Endringer i en brukergruppe (etter at den er lagt til i undersøkelsen) fører ikke til endringer i rettighetene i undersøkelsen. Hvis for eksempel nye brukere legges til i en brukergruppe som allerede har fått rettigheter i undersøkelsen, får de nye brukerne ikke de samme rettighetene som de øvrige medlemmene av brukergruppen. For at dette skal skje, må den oppdaterte brukergruppen tildeles rettigheter i undersøkelsen på nytt, slik at de nye medlemmene får de samme rettighetene som de andre medlemmene.
- Hvis du sletter en bruker fra en brukergruppe med rettigheter i undersøkelsen, mister brukeren ikke brukergruppens rettigheter i undersøkelsen. For å fjerne brukerens rettigheter må du slette kontoen fra tabellen over rettigheter i undersøkelsen.
Siden brukergruppefunksjonene fortsatt er eksperimentelle, ber vi deg vennligst være oppmerksom på eventuelle uregelmessigheter du oppdager når du bruker LimeSurvey, og rapportere dem via feilsporingssystemet (anbefalt) eller supportsystemet.

Eksempler
Noen eksempler er gitt nedenfor for å hjelpe deg med å forstå bedre hvordan en brukergruppe i LimeSurvey fungerer:
Informere medlemmer av en brukergruppe om at de har fått bestemte rettigheter i undersøkelsen
- Logg inn.
- Gå til listen over brukergrupper og klikk på det grønne e-postsymbolet (i siste kolonne i tabellen).
- Skriv inn emnet og meldingsteksten i e-posten.
- Send den.
Gi en brukergruppe bestemte rettigheter
- Logg inn som administrator (eller som en bruker med rettighetene «Sikkerhet i undersøkelse» og «Innhold i undersøkelse»).
- Opprett en brukergruppe.
- Legg til brukere i brukergruppen.
- Gå til siden Rettigheter/tilganger for undersøkelsen.
- Legg til brukergruppen og gi medlemmene de rettighetene i undersøkelsen du ønsker at de skal ha.
Legge til en bruker i en brukergruppe
Som nevnt ovenfor fungerer det å legge til en brukergruppe som en makrofunksjon som ganske enkelt legger til alle nåværende medlemmer av brukergruppen, noe som gjør det enklere å gi rettigheter i undersøkelsen. Hvis et nytt medlem legges til i brukergruppen, får imidlertid ikke dette medlemmet automatisk de rettighetene som tidligere er gitt til de andre medlemmene av brukergruppen. Du må derfor gjenta trinnene i eksempelet ovenfor for å gi vedkommende de samme rettighetene, eller du kan legge til vedkommende separat ved hjelp av funksjonen Legg til bruker (fra panelet «Rettigheter/tilganger»).
Fjerne rettigheter for en bruker som ikke lenger er i en brukergruppe
Når du fjerner en bruker fra gruppen, skal vedkommende ikke ha noen rettigheter fra brukergruppen. Dette skjer imidlertid ikke på grunn av begrensningene i brukergruppefunksjonene! Hvis du sletter brukeren fra brukergruppen, beholder vedkommende likevel brukergruppens rettigheter i undersøkelsen. En løsning er derfor å slette kontoen manuelt fra tabellen «Rettigheter/tilganger».
- Logg inn som administrator (eller som en bruker med rettigheten «Sikkerhet i undersøkelse»).
- Gå til siden Rettigheter/tilganger, som du finner under Innstillinger for undersøkelsen.
- Slett den aktuelle brukeren fra tabellen «Rettigheter/tilganger».

Fjerne alle medlemmer av en brukergruppe som har tilgang til en undersøkelse
Som nevnt ovenfor fjernes ikke en brukers rettigheter i undersøkelsen når brukeren slettes fra en gruppe. Det samme gjelder for «brukergrupper». Når du sletter en brukergruppe, fjernes ikke rettighetene i undersøkelsen som tidligere er gitt til medlemmene av brukergruppen. For øyeblikket er den eneste mulige løsningen å fjerne dem manuelt fra tabellen «Rettigheter/tilganger».