Käyttäjäryhmien hallinta
From LimeSurvey Manual
Yleistä
Käyttäjäryhmät-toiminto lisättiin, jotta ylläpitokäyttäjät voitaisiin jakaa yksittäisiin ryhmiin. Tämän toiminnon ominaisuudet ovat kuitenkin tällä hetkellä rajalliset. Ryhmiin ei ole sidottu varsinaisia oikeuksia. Ryhmät toimivat pikemminkin makrona tai tekstuaalisena apuna ylläpitokäyttäjien ryhmien kanssa työskentelyyn.
Käyttäjäryhmien hallinta
Kun napsautat Luo/muokkaa käyttäjäryhmiä -painiketta, joka sijaitsee Asetukset-valikossa, siirryt käyttäjäryhmien hallintasivulle.


Luo käyttäjäryhmiä
Voit lisätä käyttäjäryhmän napsauttamalla ikkunan vasemmassa yläkulmassa olevaa Lisää uusi käyttäjäryhmä -painiketta. Kirjoita käyttäjäryhmän nimi ja kuvaus ja napsauta Tallenna:

Nyt voit lisätä käyttäjiä vastaluotuun käyttäjäryhmään valitsemalla haluamasi käyttäjän pudotusvalikosta ja napsauttamalla Lisää käyttäjä -painiketta.


Napsauta Sulje (ikkunan oikeassa yläkulmassa) palataksesi käyttäjäryhmien listaan. Näet vastaluodun ryhmän listassa. Taulukossa näkyvät seuraavat tiedot:

- Käyttäjäryhmän tunniste : Näyttää yksilöllisen tunnisteen, joka määritetään automaattisesti jokaiselle käyttäjäryhmälle.
- Nimi : Käyttäjäryhmän nimi.
- Kuvaus : Käyttäjäryhmän kuvaus.
- Omistaja : Käyttäjäryhmän omistaja/luoja. Omistajaa ei voida muuttaa. Jos se on tarpeen, sinun täytyy poistaa ryhmä ja luoda uusi.
- Jäsenet : Näyttää käyttäjäryhmän jäsenten määrän;
- Toiminto : Viimeisessä sarakkeessa näkyy joukko toimintoja, jotka ovat käytettävissä jokaiselle käyttäjäryhmälle käyttäjäryhmien listassa. Käyttäjäryhmän toiminnot ovat seuraavat: näytä käyttäjät, muokkaa käyttäjäryhmää, lähetä käyttäjäryhmälle sähköposti ja poista käyttäjäryhmä.
Näytä käyttäjäryhmän jäsenet
Kun napsautat vihreää taulukkoa, näkyviin tulee yksityiskohtaisempi näkymä käyttäjäryhmän jäsenistä.
Muokkaa käyttäjäryhmää
Napsauttamalla vihreää kynää voit muokata kyseisen käyttäjäryhmän nimeä ja kuvausta.
Lähetä käyttäjäryhmälle sähköposti
Vihreän sähköpostisymbolin avulla ryhmän ylläpitäjä voi lähettää massasähköpostia käyttäjäryhmän jäsenille. Toiminnot ovat seuraavat:
- Lähetä minulle kopio: Jos valittuna, sähköposti lähetetään myös käyttäjäryhmän omistajalle/ryhmän luoneelle henkilölle.
- Aihe: Kirjoita sähköpostin haluamasi aihe.
- Viesti: Kirjoita viesti, jonka haluat lähettää käyttäjäryhmän jäsenille.

Napsauta sitten Lähetä-painiketta, joka sijaitsee Viesti-tekstikentän alapuolella.
Poista käyttäjäryhmä
Voit poistaa käyttäjäryhmän napsauttamalla punaista roskakoripainiketta, joka on poistettavan käyttäjäryhmän rivillä, ja painamalla OK.
Myönnä kyselyn oikeuksia käyttäjäryhmälle
Käyttäjäryhmän avulla voidaan antaa tietyt kyselyn oikeudet, kuten oikeus muokata kysymyksiä, aktivoida kysely ja/tai tarkastella vastauksia. Käyttäjäryhmän lisääminen toimii kuin makro, joka yksinkertaisesti lisää kaikki käyttäjäryhmän nykyiset jäsenet samoilla oikeuksilla samalla kertaa kyselyyn.
Voit muuttaa kyselyn oikeuksia siirtymällä kyselysi Asetukset-valikkoon. Napsauta Kyselyn oikeudet ja valitse käyttäjäryhmä, jolle kyselyn oikeudet halutaan myöntää:


Valitse seuraavassa vaiheessa oikeudet, jotka annat kyseisen käyttäjäryhmän jäsenille. Älä unohda napsauttaa kaksoisnuolta oikealle, jotta näet oikeuksien laajennetun taulukon.

Kun olet lopettanut kyselyn oikeuksien muokkaamisen, napsauta Tallenna-painiketta, joka sijaitsee näytön oikeassa yläkulmassa. Joitakin esimerkkejä on annettu alla, jotta LimeSurveyn kyselyn oikeusjärjestelmä tulisi paremmin ymmärretyksi.
Huomioitavaa
Käyttäjäryhmätoiminnon rajoituksia on esitetty alla:
- Muutokset käyttäjäryhmään (sen jälkeen, kun se on lisätty kyselyyn) eivät aiheuta muutoksia kyselyn oikeuksiin. Jos esimerkiksi uusia käyttäjiä lisätään käyttäjäryhmään, jolle on jo myönnetty kyselyn oikeudet, uusilla käyttäjillä ei ole samoja kyselyn oikeuksia kuin muilla käyttäjäryhmän jäsenillä. Jotta näin kävisi, päivitetylle käyttäjäryhmälle täytyy myöntää kyselyn oikeudet uudelleen, jolloin uudet jäsenet saavat samat oikeudet kuin muut käyttäjäryhmän jäsenet.
- Jos poistat käyttäjän käyttäjäryhmästä, jolla on kyselyn oikeudet, kyseinen käyttäjä ei menetä käyttäjäryhmän kyselyn oikeuksia. Poista hänen oikeutensa poistamalla tili kyselyn oikeuksien taulukosta.
Koska käyttäjäryhmätoiminnot ovat vielä kokeellisia, pyydämme kiinnittämään huomiota mahdollisiin epäjohdonmukaisuuksiin LimeSurveyn käytön aikana ja ilmoittamaan niistä virheseurannan (suositeltava) tai tukipyyntöjärjestelmän kautta.

Esimerkkejä
Alla on joitakin esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtämään paremmin, miten LimeSurveyn käyttäjäryhmä toimii:
Käyttäjäryhmän jäsenten informointi siitä, että he ovat saaneet tiettyjä kyselyn oikeuksia
- Kirjaudu sisään.
- Siirry käyttäjäryhmien listaan ja napsauta vihreää sähköpostikuvaketta (taulukon viimeisessä sarakkeessa).
- Kirjoita sähköpostin aihe ja viestin sisältö.
- Lähetä se.
Tiettyjen oikeuksien myöntäminen käyttäjäryhmälle
- Kirjaudu sisään ylläpitäjänä (tai käyttäjänä, jolla on 'Kyselyn turvallisuus' - ja 'Kyselyn sisältö' -oikeus).
- Luo käyttäjäryhmä.
- Lisää käyttäjiä käyttäjäryhmään.
- Siirry kyselyn Kyselyn oikeudet -sivulle.
- Lisää käyttäjäryhmä ja anna sen jäsenille kyselyn oikeudet, jotka haluat heillä olevan.
Käyttäjän lisääminen käyttäjäryhmään
Kuten edellä mainittiin, käyttäjäryhmän lisääminen toimii kuin makrotoiminto, joka yksinkertaisesti lisää kaikki käyttäjäryhmän nykyiset jäsenet ja helpottaa kyselyn oikeuksien myöntämistä. Jos kuitenkin kyseiseen käyttäjäryhmään lisätään uusi jäsen, hän ei automaattisesti saa oikeuksia, jotka aiemmin myönnettiin muille ryhmän jäsenille. Siksi sinun täytyy toistaa yllä olevassa esimerkissä esitetyt vaiheet, jotta hän saa samat oikeudet, tai voit lisätä hänet erikseen käyttämällä Lisää käyttäjä -toimintoa ('Kyselyn oikeudet' -paneelista).
Käyttäjän oikeuksien poistaminen, kun hän ei enää kuulu käyttäjäryhmään
Ryhmästä poistamisen pitäisi jättää käyttäjä ilman käyttäjäryhmän oikeuksia. Kuitenkin näin ei tapahdu käyttäjäryhmätoimintojen rajoitusten vuoksi! Jos poistat käyttäjän käyttäjäryhmästä, hänelle jäävät silti käyttäjäryhmän kyselyn oikeudet. Kiertotapa on siksi poistaa tili manuaalisesti 'Kyselyn oikeudet' -taulukosta.
- Kirjaudu sisään ylläpitäjänä (tai käyttäjänä, jolla on 'Kyselyn turvallisuus' -oikeus).
- Siirry Kyselyn oikeudet -sivulle, johon pääsee kyselyn Asetuksista.
- Poista kyseinen käyttäjä 'Kyselyn oikeudet' -taulukosta.

Kaikkien käyttäjäryhmän jäsenten poistaminen, joilla on pääsy kyselyyn
Kuten edellä mainittiin, käyttäjän poistaminen ryhmästä ei poista hänen kyselyn oikeuksiaan. Sama pätee 'käyttäjäryhmiin'. Käyttäjäryhmän poistaminen ei poista kyselyn oikeuksia, jotka aiemmin myönnettiin kyseisen käyttäjäryhmän jäsenille. Tällä hetkellä ainoa toimiva ratkaisu on poistaa heidät manuaalisesti 'Kyselyn oikeudet' -taulukosta.