LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??

More
5 years 1 week ago #82149 by RustyRiley
RustyRiley created the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
installed LS earlier today,using the latest version of LS on XAMPP x32 exe file

everything seemed to be going well, then I had to leave the program

now trying to start it up again (forgive me being a mug here)
XAMPP starts (at least the control panel opens) but with no services running -- naturally LS is also not running

what do I do now
sorry, but I've got absolutely no knowledge of Apache, MySQL or anything else more technical -- not sure if this covers the "have you followed the install directions" directive posted 6 years ago, as I don't think this form of the installer dates from that time

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 1 week ago #82152 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
Further to my query:

during initial install two "error" messages appear, both I think having to do with "localhost" -- but go by two fast for this newbie to catch,
was wondering about the config.php file, so in that file

SHOULD

$databaselocation = 'localhost'

BECOME

$databaselocation = 'russell-hp' ==> network name of machine - as known to my internet network

WHAT SHOULD

$rooturl = "http://{$_SERVER}";

BECOME?

AND

$rootdir = dirname(__FILE__)

THE "ORIGINAL" CONFIG.PHP FILE SAYS THIS SHOULDN'T HAVE TO CHANGE, BUT?

HOW ABOUT --

$rootdir = c:\xampp(__FILE__)

(and what's the file I should be looking for?)


or am I totally off the point?

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 1 week ago #82153 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
but despite the initial "errors" appearing, LS still seems to run OK, until I want to start it up again, at which time, neither MySQL nor Apache start by themselves,
and nor, naturally, does LS -- if MySQL doesn't start, I shouldn't expect LS to start, I guess, but even when I start it, I don't know how to then start LS, since I don't know how to use MySQL

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82157 by holch
holch replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
The documentations explains pretty well what you need to set. Leave localhost as localhost and leave the first part of the root url as it is. If LS ran fine after the install, then you do not need to change anything in the config file.

If your limesurvey installation is directly in the htdocs folder, then you don't need to add anything to the root url. However, if you have limesurvey installed in htdocs/limesurvey/ for example, then the code needs to look like:
$rooturl = "http://{$_SERVER['HTTP_HOST']}/limesurvey";

The issues on Xampp should be better asked at the Xampp website.

But in general there are two options:
1. you install both mysql and apache as a service, this means the webserver starts always when you start your computer and runs in the background. This might need some system rescources, but I have them running all the time without any problems.

2. whenever you want to use limesurvey on your computer you can use the Xampp control panel to start mysql and apache.

Once apache and mysql is running you can open a browser and access your limesurvey installation.

If Limesurvey is installed in htdocs/limesurvey/, then you access it via "http://localhost/limesurvey/". To access the admin screen: "http://localhost/limesurvey/admin/"

I'm not a LimeSurvey GmbH member. I answer at the LimeSurvey forum in my spare time. No support via private message.
Some helpful links: Manual (EN) | Question Types | Workarounds

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82158 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
I do NOT find this helpful

I installed LS using the download on XAMPP option on the LS download page -- perhaps someoen familiar with the obvious problems inherent in using this option could respond

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82160 by c_schmitz
c_schmitz replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
RustyRiley, what error messages did appear during install?
TO start the service just use the XAMPP control panel and start Apache and MySQL.

Best regards

Carsten Schmitz
LimeSurvey project leader

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82161 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
as I said, being newbie to "server-side scripting" (??) PHP/MySQL I can't take in the entirety of the messages before they disappear and the program starts -- it ONLY starts after initial install -- LS does NOT start if I simply start XAMPP control panel and start Apache and MySQL services -- which made me think if there was some sort of script which needed to run, and which settings needed to be corrected.

As an attempt to debug the problem, I could have another go, trying to catch more of the message, but that would require un-installing XAMPP and re-installing / re-running:
"limesurvey192plus-build120613-on-xampp-win32-setup.exe"

but I was hoping to avoid that, but ....

I may have to keep up this un-install / re-install process until I can remember all of it;

(makes me wonder if I can screen capture a video of the process quickly enough?)

but thanks for your question, it encourages me someone is "listening"

Rusty

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82162 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
sending this and another message this

-- video swf file of install showing "errors" in installation process

-- video swf of lack of progress after startup of xampp/MySQL

both in zip format

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82163 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
video of lack of progress after startup of XAMPP / MySQL -- in zip format

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82166 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
I'm a newbie on this -- can't see my files attached exemplifying the issues -- is there a size limit on attachments?

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82167 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
INSTALL MESSAGES

by capturing a video of the screen during install I was able to note the following messages:

Notice: Undefined index: HTTP HOST in c:\xampp\htdocs\config-default.php on line 51

Notice: Undefined index: HTTP HOST in c:\xampp\htdocs\config.php on line 44


Program then goes on to create and populate limesurvey localhost: default (mysql)

then finally says "Everything went fine"

BUT unable to re-open LS --

during initial install (when things did go fine) LimeSurvey took about a minute to come up as browser tab, but nothing happens other than xampp control panel coming up in subsequent attempts at getting program to run

hope someone can help sort out what's going on
as previously noted, these initial messages happen during the running of file:

limesurvey192plus-build120613-on-xampp-win32-setup.exe

Rusty

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82168 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
the program does not start "automatically", as it does after initial install but

(and here I don't know anything about running PHP or MySQL services from the control panel)

attached are a series of files

going through the process:

Select LimeSurvey on XAMPP from Windows Start menu

Start PHP

Start MySQL

Switch PHP Admin -- see jpg -- brings up list of Surveys available -- none created so far

Switch MySQL -- see JPG -- error message


the guidelines for posting queries to the list said to provide as much detail as possible,
but I'm just about out of ideas about how to get more info

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82169 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
missed jpgs from previous message, now attached --

-- first

when both PHP and MySQL started, and then PHP Admin selected
OK so far!
(no surveys created so far)


-- second

after the above (with both PHP nnd MySQL started), PHP Admin selected,
and then MySQL Admin selected --

PROBLEM!

I'm out of ideas, be grateful for others'

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 6 days ago #82170 by RustyRiley
RustyRiley replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
can't believe I mucked this up AGAIN!
Attachments:

Please Log in to join the conversation.

More
5 years 5 days ago #82204 by c_schmitz
c_schmitz replied the topic: LS on XAMPP on Win 7 x32 -- ? no startup "script"??
If you have mySQL and Apache startted with the XAmpp control panel just visit http://localhost/admin with your browser to enter the administration.

Best regards

Carsten Schmitz
LimeSurvey project leader

Please Log in to join the conversation.

Start now!

Just create your account and start using Limesurvey today.

Register now